Pelvik konjesyonun ameliyatsız tedavisi
PELVİK KONJESYONUN ENDOVASKÜLER TEDAVİSİ (Ovaryen ven embolizasyonu)
Pelvik konjesyon sendromu nedir?
Pelvik konjesyon sendromu , kadınlarda yumurtalıklara ve rahim etrafına giden toplardamarlardaki kapakçıklardaki yetersizlik sonucu kanın kalbe doğru gitmesi gerekirken aşağı doğru gitmesi, göllenmesi ve damarlarda genişlemeye yol açmasıyla karakterize bir sendromdur. Özellikle doğum yapmış kadın hastalarda kronik alt karın ağrısı ve kasık ağrısıyla giden bir durumdur. Kadınlarda nedeni açıklanamayan karın ağrılarının %30 unda pelvik konjesyon sendromu izlenmektedir.
Pelvik konjesyon sendromundaki kronik karın ağrısının özellikleri nelerdir?
Özellikle uzun süre ayakta kalmakla, geceleri, cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ve gebeliğin son dönemlerinde artan bir ağrıdır.
Ağrılı adet dönemleri, sırt ağrısı, depresyon, yorgunluk, karında gerginlik, sık idrara çıkma, genital bölgede (vulva ve vajinada) ödem ve genişlemiş varisler, kasık bölgesinde genişlemiş varisler eşlik edebilir. Hastaların büyük bölümünde gebelik döneminde ortaya çıkmış varisler bulunmaktadır.
Pelvik konjesyon sendromunun tanısı nasıl konur?
Nedeni açıklanamayan kronik karın ağrısı olan kadınlarda görüntüleme yöntemleri ile (ultrason, doppler ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR..) ,laparoskopi ile veya açık cerrahi ile genişlemiş varislerin gösterilmesi ile konur.
Pelvik konjesyon sendromu nasıl tedavi edilir?
Şikayetleri hafif olan hastalarda ağrı kesici ve semptomatik ilaç tedavileri faydalı olabilir. Bunun dışında açık cerrahi tedavi risk ve komplikasyonları nedeni ile çok önerilmemektedir. Yumurtalıklara ve çevre genital organlara giden genişlemiş varislerin ameliyatsız damar içi yolla tıkanmasına dayanan embolizasyon ya da tıkama tedavisi güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir.
Ovaryen ven embolizasyonu (yumurtalıklara giden genişlemiş varislerin tıkanması) tedavisi öncesinde neler yapılır?
Öncelikle kadın doğum doktorları tarafından yapılmış ayrıntılı değerlendirme ve muayene şarttır. Pelvik konjesyon sendromu tanısının görüntüleme yöntemleri ile desteklenmiş olması gereklidir.
Eğer hastada kasık ve uyluk bölgesi varisleri mevcut ise; toplardamar hastalıklar konusunda uzman klinisyen tarafından yapılmış ayrıntılı klinik değerlendirme ve renkli doppler incelemesi gereklidir.
Ovaryen ven embolizasyonu (yumurtalıklara giden genişlemiş varislerin tıkanması) tedavisi nasıl yapılır?
Kasık veya boyun bölgesindeki toplardamarlara plastik kılıf yerleştirildikten sonra, ince borular ve teller yardımı ile yumurtalıklara giden damarların katılım noktası izlenir. Damar içi ilaç verilerek damarlar görüntülenir ve aşağıya doğru kaçak tespit edilir. Damarların en uzak noktasından başlayıp yakın noktaya kadar koiller dediğimiz ince pıhtılaştırıcı metal sarmallar ile veya damar yapıştırıcı ilaçlar ile damarlar tıkanır.
İşleme bağlı risk ve komplikasyonlar nedir?
Hastaların %80-90’nında ağrı, ateş ve bulantı ile karakterize post embolizasyon sendromu gelişir. Şiddeti hastadan hastaya değişir. Birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Oldukça nadir olarak damar giriş noktalarında ve damarlarda kanama yırtılma , enfeksiyon söz konusu olabilir.
İşlemin sonuçları nasıldır?
-İşlemin gerçekleştirilebilmesi oranı %100 e yakın olup oldukça yüksektir.
- Ağrıda iyileşme % 74- 89 oranında meydana gelir. Ağrının giderilmesi hastaların % 0- 58 inde tamdır.
Bu işlem gebeliğe engel teşkil eder mi?
Hayır etmez.
Prof.Dr.Fahrettin Küçükay ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümü Kat 0
ESOGÜ Meşelik Yerleşkesi 26480 ESKİŞEHİR 0 222 239 29 79 dan 2860
Tıbbi Dokümantasyon- Danışman- Sekreterlik:
Tülay Başal
0531 9040389
0530 8205854
Girişimsel radyoloji sekreterlik
0 222 2392979 /dan 2860