DRENAJ-ABSE-AMPİYEM-KİST TEDAVİLERİ

ABSE DRENAJI İÇİN BİLGİLENDİRME (AYDINLATMA):

Abse Drenajı Nedir?

Cerrahi işlem yapılmasına gerek kalmadan abse içine dışarıdan kateter yerleştirilerek yapılan tedavidir.

Abse Drenajı Niçin Yapılır?

Genellikle vücuttaki iltihaplanmalar antibiyotik ile tedavi edilir. Abse gibi iltihaplı birikinti tedavisi için antibiyotik tedaviye ilave olarak boşaltılmalıdır. Bu işlem cerrahi yöntemle yapılabilir. Hasta için daha az riskli ve kolay uygulanabilir bir yöntem olan perkutan abse drenajı hastaya başka bir nedenle cerrahi işlem gerekmiyorsa yapılması daha uygundur.

Nasıl Yapılır?

 Giriş yerine mikrop öldürücü ilaç sürülerek temizlik yapıldıktan sonra steril(mikropsuz) örtü örtülür. Giriş yerine ağrı duyusunu ortadan kaldıran ilaç(lokal anestezik) enjekte edilir. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, floroskopi yöntemleri kılavuzluğunda bir iğne ile abse boşluğuna giriş yapılır. İğne içinden bir tel yerleştirilir, iğne çıkarılır, tel üzerinden drenaj kateteri yerleştirilir. Dren kateterinden abse boşaltılır ve/veya dren kateteri bir torbaya bağlanarak drenajın torbaya dolması sağlanır. Ortalama işlem yarım saat sürer.

 Abse Drenajı Öncesinde Yapılması Gerekli İşlemler:

1-İşlemden önce hasta 6- 8 saat aç olmalıdır.

2- İşlemden önce kanın pıhtılaşma özelliklerini gösteren hemostaz testleri (INR, APTT, fibrinojen, trombosit sayımı) ve kan ile bulaşan hastalıklar için (Hbs, HIV ve HCV) testler yapılmış olmalıdır. Hemostaz testleri istenilen seviyede değilse pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alımının kesilmesi ve uygun tedavi verilmesi gerekir. Oral antikoagülan ilaç kullanan hastalar işlemden 3-4 gün önce ilaçlarını kesmelidirler.

3- Endişeyi azaltmak için sedatif ilaçlar verilebilir.

4- Hastaya antibiyotik tedavisi daha önce başlamadıysa işlemden önce damardan ya da kas içine koruyucu antibiyotik yapılacaktır.

Abse Drenajı Sonrası Yapılması Gerekli İşlemler:

İşlem sonrası hastanın genel durumu, drenajın miktarı ve karakteri takip edilir. Klinikte düzelme, abse boşluğunun takiplerde küçülmesi ve drenaj miktarının azalması durumunda kateter çıkarılır.

İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları:

1- Kanama

2- İşlem sırasında iltihabın kan dolaşımına sızması sonucu üşüme, titreme, ateş yükselmesi.

3- Yanlışlıkla komşu organlardan geçiş olması ve bu organlarda yaralanma.

4- Kateter komplikasyonları: Kateter çıkabilir, tıkanabilir.

 

 

 

YASAL UYARI

Bu sitenin amacı sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte, toplumu bilgilendirmeye yöneliktir. Bu site herhangi bir ticari kaygı taşımamakta olup hastaları ve konu ileilgili doktorları bilgilendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Reklam, övünç, haksız rekabet kaygısı taşımamaktadır. Tanı ve tedavinin kesinlikle uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisinde geçerliliği doğrulanmadan kullanılamaz. Bu sitedeki bilgiler konu ile ilgili tıbbi kılavuzlardan, güncel araştırmalardan, konu ile ilgili uzman kişilerin görüşlerinden faydalanılarak bilimsel doğruluğu ortaya koyularak kanıta dayalı tıp kuralları çerçevesinde hazırlanmıştır.